Detta är introduktion/nybörjargrupp till simhopp och riktar sig till barn mellan 6 och 12 år. För att börja i denna grupp vill vi att barnen är bekväma med att vara på djupt vatten, inte vara rädd att få vatten över huvudet och kunna simma minst 10m.
Fokus i denna grupp är att ha roligt och få en introduktion till simhopp och lära sig grunderna. Vi jobbar utifrån svensk simhoppslinje (https://www.svensksimidrott.se/varasimidrotter/Simhopp/Om/simhoppsmarken) vi använder mycket leken i denna nivå för att få in tekniken i simhopp.
Vi värmer först kort upp på land inne i simhallen med olika övningar som passar för att sedan fortsätta i vatten. Vi använder oss delvis av Anna Lindbergs träningsprogram för landträning gällande simhopp (http://www.polisensimhopp.se/nyheter/?ID=31510&NID=405021).
I vattnet jobbar vi mycket ifrån kanten och minisvikten börjar känna hur det är att hoppa från ettan Leken är en viktig del för att öva in de olika moment i simhopp. Vi använder oss av passning och olika redskap för att hjälpa barnen med hoppen. Vi jobbar hela tiden utifrån individens förutsättningar och utmanar dem när vi märker och känner att de är redo.
Träningstid söndagar 14:15-15:15 (uppvärmning land ca 15 + vattenövningar ca 45 min varav 15 min fri hoppning).
Simhopp
Välkommen att prova simhopp, som ny deltagare får du alltid pröva 2 tillfällen innan du erlägger avgift.
Anmälan
Introduktion
Vad är simhopp?
Simhopp har rötter i gymnastiken som sedan utvecklades till en egen sport. Det sägs att Sverige tillsammans med Tyskland var de länder som i slutet av 1800-talet var med och utvecklade simhoppet. (https://www.svensksimidrott.se/Arkivsidamedgammaltmaterial/varagrenar-old/Simhopp/Omsimhopp/Historik/)
Till skillnad från gymnastiken så landar vi i ett helt annat underlag, vatten, detta gör att du i simhopp kan göra halva volter och således landa med huvudet först, vilket oftast görs i stora tävlingssammanhang då landning på huvudet ger mindre plask än landning med fötterna först.
Simhopp är en bedömningssport, precis som gymnastik och konståkning. Bedömning sker från det att hopparen ställer sig på trampolinen till hen har landat i vatten. Domaren ser på: hur du beter dig på svikten, hur höjden är, hur du genomför hoppet samt landningen.
I simhopp tränar du på styrka i hela kroppen, koordination, kondition och smidighet alla delar lika viktiga i simhopp för att du ska kunna genomföra ett hopp och orka med.
Simhopp tillhör svensksimidrott tillsammans med simning (bassäng och öppet vatten), vattenpolo och konstsim (https://www.svensksimidrott.se/).
Nedan följer än introduktionsfilm till simhopp: https://www.youtube.com/watch?v=jRNS4VqdRHk&ab_channel=SimhoppSSF
Simhopp WSS
Simhopp i Wisby simsällskap nystartade hösten 2014 av engagerade föräldrar efter besök av Os-medaljören Ulrika Knape Lindberg, https://sverigesradio.se/artikel/5837058. Ingen av de föräldrar som startade simhoppet hade någon erfarenhet av simhopp.
I Wisby simsällskap-simhopp har vi fokus på att ha roligt och bygga på sammanhållning. Vi vill att alla ska känna sig välkomna oavsett könstillhörighet, religion, bakgrund och tidigare erfarenheter av träning. Det är viktigt att alla känner sig trygga innan, under och efter träning.
Vi utgår ifrån individen och låter hen utvecklas i sin egen takt samtidigt som vi vill att barnen/ungdomarna ska våga utmana sig själva. Vi anser att leken är en viktig del av lärandet och använder oss av den under träningarna.
För att börja med simhopp vill vi att deltagaren är bekväm med att vara på djupt vatten, inte vara rädd för att få vatten över huvudet och kunna simma minst 15m.
I samtliga barn och ungdomsgrupper jobbar vi utifrån Svensk simhoppslinje, (https://www.svensksimidrott.se/varasimidrotter/Simhopp/Om/simhoppsmarken) samt av Anna Lindbergs landträningsprogram för att bygga upp det som behövs för att bli en stark simhoppare (http://www.polisensimhopp.se/nyheter/?ID=31510&NID=405021). Vi jobbar också mycket med grundhoppen då alla de avancerade hoppen bygger på dess. Ibland använder vi oss av filmning under träningarna för att visa barnen hur deras hopp ser ut och hur skillnaden blir när de korrigerar hoppet.
Wisbys simsällskap simhoppssektion tillhör Stockholm simförbund simhoppssektion och vi har ett samarbete med:
Stockholmspolisens IF (http://www.polisensimhopp.se/start/?ID=27902)
Simklubben Neptun (https://www.skneptun.se/Simhopp/)
Södertälje Simsällskap (https://www.sss.se/start/?ID=210817)
Tillsammans med dessa har vi sedan 2018 ordnat simhoppsläger under sommaren med nystart 2022 där vi även har fått med Eskilstuna simklubb (https://www.eskilstunasimklubb.se/start/?ID=226777)
Kontakt: simhopp@wisbysim.se